Macquarie Group, Ropemaker Place

MACQUARIE GROUP, ROPEMAKER PLACE

London, United Kingdom

Date
Category
Workplace
About This Project

Type: Offices
Area: 217,400 SF
Photos: Riddle-Stagg

By virtue of their size, large corporations face a spatial problem of creating a unified community and leveraging their considerable knowledge sharing potential. Macquarie, an Australian financial services company, took a radical approach to connecting its separate divisions with its new London headquarters. Having been fragmented in different buildings, Macquarie leased 216,000 square feet across 6 floors for 1,800 staff in a new LEED Platinum/BREAAM rated building.

Stacked floors in office buildings present an innate barrier to business connectivity. In an effort to facilitate a clear and open connection between the corporate divisions, we worked with Macquarie to carve out a new vertical opening in the form of an Atrium. Planned along desire lines connecting the different functions, a new continuous staircase traverses the Atrium and has become the visible banner of connectivity. To stress its importance in connectivity, the stair was painted red, with LED lights illuminating the treads.

While the Atrium serves to connect the businesses, it also becomes a bridge into the workings of the bank for visitors. Clients and visitors are greeted in the ground floor lobby and emerge, via elevators, on the Level 11 Guest Relations area. From here, they engage in confidential dealings in private rooms, use the conference or event spaces, or meet within the dramatic atrium volume and enjoy clear views into all the Macquarie workspace.